Till år 2025 ska Unilevers tandkrämstuber, som bland annat omfattar varumärkena Signal och Pepsodent, att var helt återvinningsbara. (Bild Unilever)

Unilevers tandkrämstuber blir helt återvinningsbara 2025

24 maj, 2021ANNONS

Globala Unilever börjar nu introducera helt återvinningsbara tandkrämstuber på alla sina marknader världen runt. Tuberna är resultatet av fyra års utvecklingsarbete.

Unilevers tandvårdsprodukter inkluderar välkända varumärken som Pepsodent och Signal och lanseringen av de första återvinningsbara tuberna inleds senare i år i Frankrike och Indien, som är två av Unilevers största marknader. I Frankrike inleds lanseringen med tuberna till tandkrämen Signal Intergral 8, som står för 35 procent av Unilevers tandkrämsförbrukning i landet. Till år 2025 ska de nya tuberna finnas på alla Unilevers marknader världen över.

Unilever skriver i ett pressmeddelande att traditionellt är de flesta tandkrämstuber tillverkade av en kombination av plast och aluminium, vilket ger förpackningen dess flexibilitet, men som också gör tuberna svåra att återvinna. Istället för aluminium kommer nu de nya Unilever-tuberna till största delen i stället att bestå av HDPE (högdensitetspolyeten), som är en av de mest återvinningsbara plasterna i världen.

Till tuberna kommer Unilever också att använda en extra tunn HDPE-film med en tjocklek på 220 mikron, vilket minskar mängden plast.

I utvecklingsarbetet av de nya tandkrämstuberna har Unilever samarbetat med flera globala förpackningstillverkare, däribland finska Huhtamäki samt Amcor, Dai Nippon Indonesia och EPL (tidigare Essel Propack). Under hela utvecklingsprocessen har även Unilevers egna formulerings- och smakexperter varit involverade för att säkerställa att de nya tuberna inte påverkar tandkrämernas kvalitet och smak.

”Vi hoppas att andra i branschen ska följa efter”, säger Samir Singh. (Bild Unilever)

Unilever skriver att man för att uppmuntra till branschbreda förändringar kommer att göra sin teknik för att tillverka de nya tuberna tillgänglig för andra företag.

”Plastföroreningar är en av våra största miljöutmaningar och miljarder tandkrämstuber dumpas varje år utan att kunna återvinnas. Jag är stolt över att vår senaste förpackningsinnovation innebär att hela vår tandkrämsportfölj blir återvinningsbar senast år 2025 och vi hoppas att det ska inspirera andra i branschen att följa efter”, säger Samir Singh, chef för affärsområdet Global Skin Cleansing and Oral Care hos Unilever.

För att göra sina tandkrämstuber ännu mer miljövänliga aviserar Unilever också att man med början redan nästa år kommer att öka mängden återvunnen konsumentplast i tuberna för sina varumärken inklusive Signal, med början i Frankrike och andra europeiska marknader.

”Detta kommer att avsevärt minska användningen av jungfruplast och stödja utvecklingen mot en cirkulär ekonomi”, skriver Unilever.

———————————————-
N.B.: En annan nyhet på tandkrämsfronten, som vi nyligen skrivit om, är svenska BillerudKorsnäs, som tillsammans med industriföretaget Aisa ska utveckla återvinningsbara tandkrämstuber tillverkade av ”pappersmaterialet” FibreForm. Läs HÄR!

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!