PulPac beviljas stöd för barriärutveckling och hypotesprövning av sitt Dry Molded Fiber-koncept, som bygger på torrforming av cellulosafiber. (Bild PulPac)

Utvecklingsföretaget PulPac får stöd för barriärutveckling

12 maj, 2021ANNONS

Göteborgsbaserade utvecklingsföretaget PulPac har beviljats stöd för barriärutveckling och hypotesprövning inom det svenska strategiska innovationsprogrammet BioInnovation.

PulPac skriver i ett pressmeddelande att målet med projektet är att utveckla radikalt nya material och utvärdera applikationsmetoder, som möjliggör integrering av fler miljövänliga hydro- eller oleofoba barriärer i torrformningsprocesser (Dry Molded Fiber).

Projektet är ett samarbete mellan ledande aktörer kring kemi- och materialframtagning i Sverige, där bl.a. Nordic Barrier Coating kommer att bidra med expertis inom utveckling av icke-vävda material, integrera banbrytande kemi och laminering av barriärer på cellulosabaserade material.

Ove Larsson är grundare och Chief Technology Officer på PulPac. (Bild PulPac)

Ett framgångsrikt utfall av projektet kommer att möjliggöra skapandet av flera typer av helt hållbara förpackningsprodukter med höga barriäregenskaper med skydd mot exempelvis fetter och väta.

”Utvecklingen av vårt torrformningskoncept Dry Molded Fiber går framåt i rask takt och vi ser att det sker otroligt mycket spännande på marknaden kring hållbara kemier, barriärer och material. Vi ser fram emot att hypotespröva dessa ledande innovativa lösningar inom torrformning och ser mycket ljust på möjligheterna kring att industrialisera dessa”, kommenterar Ove Larsson, Chief Technology Officer på PulPac AB.

PulPac skriver att projektet, givet bevisade hypoteser, kommer att driva upptagningen av Dry Molded Fiber i de mest utmanande förpackningsapplikationerna.

————————————————-
BioInnovation är en branschöverskridande satsning för att utveckla starka, konkurrenskraftiga och innovativa material, produkter och tjänster baserade på förnybar råvara. Visionen är att Sverige har ställt om till en biobaserad samhällsekonomi 2050.
BioInnovation har sedan starten 2015 genomfört en rad utlysningar, evenemang och aktiviteter i olika former. En stor mängd projekt har startats med syftet att skapa förutsättningar för nya biobaserade produkter och utökad gränsöverskridande samverkan.
Läs mer om BioInnovation HÄR

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!