Valio and Stora Enso ska testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter (Bild Valio/Stora Enso)

Valio och Stora Enso testar ”trälock” på mejeribägare

15 januari, 2020

Stora Enso och finska mejerijätten Valio ska låta konsumenter testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche.
10.000 lock ska användas för att utforska hur fiberbaserade förseglingar fungerar i en livsmedelsförpackning.

”Trälocken” är tillverkade av Stora Ensos uppmärksammade fiberbaserade material DuraSense® by Stora Enso, som produceras i koncernens specialanläggning för formpressade fibermaterial vid bruket i halländska Hylte. Biokompositmaterialet DuraSense är en kombination av träfiber och polymerer och kan användas till ett flertal olika produkter inom såväl förpackningar som andra områden.

”Med detta pilotprojekt uppmuntrar vi människor att vidta små, konkreta åtgärder för att minska matavfallet. Locket gör det enkelt att skydda produkter som crème fraiche eller kvarg”, säger Jussi-Pekka Lumme, Packaging Development Manager på Valio.

I testet ska Valio och Stora Enso utröna hur biokompositen fungerar i kombination med livsmedelsförpackningar. DuraSense-locken är tåliga, tvättbara och genom att använda biokompositen DuraSense blir det möjligt att skära ner andelen plast i olika produkter med så mycket som hälften och därmed minska koldioxidavtrycket.

”Stora Enso ser en stark efterfrågan på klimatvänliga matförpackningar. Förändringen drivs av erkända produktmärken, som söker miljövänliga lösningar. Vi utvecklar aktivt innovativa lösningar, som hjälper livsmedelskedjor att svara på konsumenternas krav på hållbara val”, säger Hannu Kasurinen, VD för affärsområdet Packaging Materials inom Stora Enso.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!