Elever från 553 skolklasser deltog i vårens omgång av Pantameras skoltävling Pantresan. (Bild Pantamera)

Vårens Pantresan blev en mer digital tävling än tidigare

3 juni, 2020

Trots en annorlunda vår är intresset för miljö- och klimatfrågan fortsatt stort hos landets skolungdomar. 533 klasser har deltagit i Pantamera/Returpacks årliga skoltävling Pantresan under våren. Tävlingen har dessutom blivit än mer digitalt anpassad för att kunna möta nya behov av undervisning i hemmet.

Pantamera skriver i ett pressmeddelande att första priset i vårens omgång av tävlingen går till klass 4A på Vegaskolan i Vännäs, Västerbottens län. Vinnarklassen har fått en digital uppvaktning och en prischeck på 10.000 kronor från Pantamera.

”Vi anpassade tävlingen till corona-pandemin och höll bland annat en digital prisutdelning”, säger Katarina Lundell. (Bild Pantamera)

Utbildningspaketet och skoltävlingen Pantresan har engagerat landets elever kring återvinning i över tio år. Sammanlagt har mer än 100.000 elever deltagit genom åren.

”Pantresan är ett uppskattat utbildningspaket bland både elever och lärare – och den är vårt sätt att på ett lekfullt och samtidigt pedagogiskt sätt bidra till ett ökat engagemang i hållbarhetsfrågor redan från tidig ålder”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Pantresan är ett kostnadsfritt digitalt undervisningskoncept, som utgår från Skolverkets mål för miljö och livsstil, vilket bland annat säger att elever ska förstå hur användning av produkter i hemmet påverkar miljön. Materialet innehåller bland annat förslag till lektionsupplägg, lekfulla uppgifter och ett tävlingsmoment. Under våren valde Pantamera att anpassa materialet ytterligare efter rådande omständigheter genom att ta fram en kompletterande elevhandledning för de elever, som inte kunde följa undervisningen i klassrummet.

”Det är väldigt roligt att vi har kunnat anpassa tävlingen denna märkliga vår. Både genom att stötta de elever, som behöver hålla sig hemma, och att kunna hålla en digital prisutdelning”, säger Katarina Lundell.

Främst i vårens omgång av Pantresan placerade sig följande klasser:
1:a Klass 4 A på Vegaskolan i Vännäs
2:a Grantomta Montessori Asken F-1 i Värmdö
3:a Klass 2 på Frötuna skola i Norrtälje

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!