Upp mot en miljard engångsmuggar förbrukar vi svenskar årligen enligt en livscykelanalys från IVL. (Bild Håll Sverige Rent)

Vi använder upp mot en miljard engångsmuggar om året!

21 maj, 2019ANNONS

Varje år använder vi svenskar uppskattningsvis mellan en halv och en miljard engångsmuggar. Men engångsmuggen är klart sämre för klimatet än en flergångsmugg. Det visar en ny livscykelanalys som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Håll Sverige Rent. Det motsvarar mellan 50 och 100 engångsmuggar per person och år.

Siffrorna bygger på statistik från import och försäljning av engångsartiklar, men ska ses som en grov uppskattning, eftersom ingen vet det exakta antalet. I begreppet engångsmugg ingår även pappersbägare för glass och plocksallad.

”Studien visar att engångsmuggen är betydligt sämre för miljön än flergångsmuggen. Genom att använda flergångsmuggar kan vi alla bidra till att minska vår klimatpåverkan och samtidigt minska risken för att plasten från engångsmuggarna hamnar i havet”, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

Studien från IVL har jämfört tre olika engångsmuggar med en termosmugg av rostfritt stål samt en flergångsmugg tillverkad av bambu och beräknat deras miljöpåverkan, från råvara till avfall. Den visar att klimatpåverkan från konsumtion av kaffe på språng minskar om man använder en flergångsmugg istället för engångsmugg.

Bambumuggen kan användas omkring 15 gånger och termosmuggen cirka 45 gånger för att det ska löna sig klimatmässigt, jämfört med engångsmuggen. Det innebär att om man dricker kaffe på språng tre gånger i veckan kan bambumuggen användas i ungefär fem veckor och termosmuggen i cirka 15 veckor.

”Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att alla slutar skräpa ner. Ett enkelt sätt att dra sitt strå till stacken är att använda flergångsmugg”, säger Johanna Ragnartz.

I livscykelanalysen har IVL studerat tre typer av engångsmuggar med olika beläggning: En beläggning av fossilbaserad polyeten (PE), en annan av biobaserad polyeten (bio-PE) med sockerrör som råvara samt en tredje av polylaktid (PLA) med majs som råvara. De har sedan jämförts med flergångsalternativen termosmugg i rostfritt stål och en mugg tillverkad av bambu.

Den största delen av engångsmuggarnas klimatpåverkan kommer från tillverkningen av råmaterial, avfallshanteringen och till viss del transporterna. Avgörande faktorer för flergångsmuggarna är deras livslängd samt hur ofta den används.

För att minska användningen av engångsartiklar, särskilt muggar, har Håll Sverige Rent, som Packnews tidigare informerat om, även startat kampanjen ”Hejdå engångsmugg”.
Pressbyrån och 7-Eleven är de första butikskedjorna, som har anslutit sig till initiativet och de ger tre kronors rabatt till alla kunder ,som har med sig en egen mugg, när de handlar kaffe eller annan varm dryck. (LÄS HÄR)

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!