Brittiska Frugalpacs ”kartongflaska” lanseras nu på Systembolaget i Sverige. (Bild Frugalpac)

Vinflaska tillverkad av kartong lanseras nu på Systembolaget

22 oktober, 2020

Det brittiska företaget Frugalpac har utvecklat en vinflaska, som är tillverkad av återvunnen kartong! Flaskan lanseras nu på Systembolaget i Sverige med ett rött vin från Italien.

Frugalpac ett brittiskt företag, som specialiserat sig på att tillverka och distribuera återvunna pappersbaserade produkter.

Rewines kartongbaserade flaska med vinet 3Q. (Bild Rewine)

Frugalpacs flaska, som fått namnet Frugal Bottle, rymmer 75 cl och består till 94 procent av returkartong samt en inre livsmedelsgodkänd plastliner, som sägs bibehålla dryckens karaktär intakt i förpackningen. Flaskan kan kylas och håller då temperaturen under en längre tid.

Frugal Bottle väger endast 86 gram och hela förpackningen går att återvinna till 100 procent, eftersom innerlinern enkelt kan separeras från kartongen innan källsortering.

Bakom lanseringen av Frugal Bottle i Sverige står svenska vinimportören Rewine, som samarbetat med den prisbelönta italienska vinfirman Cantina Goccia. Vinet, som nu lanseras i Frugal Bottle, heter 3Q och är ett fruktigt rödvin gjort på druvan Sangiovese blandat med en liten mängd Merlot och Cabernet sauvignon. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

Rewine skriver i ett pressmeddelande att en livscykelanalys utförd av brittiska produkttestnings- och certifieringsföretaget Intertek visar att Frugal-flaskan har sex gånger lägre klimatpåverkan än en glasflaska och drygt tre gånger lägre klimatpåverkan jämfört med en flaska tillverkad på 100 procent återvunnen plast.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!