Walkis fiberbaserade förpackningsmaterial med dispersionsbarriär är lämpligt till förpackningar med feta produkter. (Bild Walki)

Walki fokuserar på teknik med vattenbaserad dispersionsbarriär

6 oktober, 2021ANNONS

Finska Walki skriver att man fokuserar på dispersionsbarriärer till pappersbaserat förpackningsmaterial och att man tillämpar en teknik med vattenbaserade dispersionsbarriärer, som hindrar läckage och förenklar återvinning av förpackningar.

”Vår portfölj med dispersionsbelagda förpackningsmaterial är ett av våra främsta utvecklings- och fokusområden. Vi bygger upp en komplett portfölj med barriärnivåer från medelhöga till mycket höga för såväl styva som flexibla fiberbaserade förpackningar”, säger Annika Sundell, EVP Innovation and Business Development hos Walki.

Walki skriver i ett pressmeddelande att de flesta livsmedel, särskilt de med hög fetthalt, behöver någon form av barriäregenskaper i förpackningen för att hindra läckage. Denna barriär har vanligtvis varit en plastbarriär, men att skilja plasten från fiberinnehållet är inte alltid möjligt på grund av olika återvinningsinfrastrukturer. Detta kan övervinnas med dispersionsbeläggning.

Med dispersionsteknik kan man belägga fiberbaserade förpackningsmaterial med ett tunt barriärlager istället för ett mer kompakt polymerlager, vilket gör att mängden plast i materialet blir mycket låg och förpackningen kan sorteras som papper.

”Vi applicerar vattenbaserad barriärdispersion på papperet för att undvika att fettkomponenter vandrar in i förpackningen och orsakar synlig färgning. Vi använder nu dispersionskomponenter, som historiskt har använts vid papperstillverkning, på ett nytt sätt, och detta ökar avsevärt återvinningsbarheten av förpackningen eftersom man inte behöver separera en hel polymerstruktur, som man måste med en barriär av PE-film ”, säger Andreas Rothschink, ansvarig för affärs- och produktutveckling på Walki.

Walkis dispersionsbelagda material ingår i företagets Walki®EVO-serie och har värmeförseglingsegenskaper, vattenångspärrar och längre hållbarhet. EVO-sortimentet är också perfekt för sekundära förpackningar, till exempel flexibla påsar packade med chokladpraliner och liknande feta produkter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!