Zoégas i Helsingborg fortsätter att satsa på mer hållbara förpackningsmaterial. (Bild Zoégas. Bilden är ett montage)

Zoégas sparar sju ton plast om året med ny tunnare krympfilm

16 november, 2021ANNONS

Kafferosteriet Zoégas i Helsingborg fortsätter sitt arbete med hållbara plastalternativ och har nu gått över till en ny och ännu tunnare krympfilm, vilket ger en minskning med 7,25 ton plast varje år.

Dan Fredriksson är rostmästare och förpackningsansvarig på Zoégas i Helsingborg. (Bild Zoégas)

Redan för sex år sedan gjorde Zoégas, som ingår i Nestlé-koncernen, en radikal minskning av tjockleken på den krympfilm, som används för att hålla kaffeförpackningarna på plats under transport. Den gången gick man över till en betydligt tunnare krympfilm, som dessutom bestod av minst 50 procent återvunnen plast, och minskade på så sätt sina koldioxidutsläpp med 33 ton om året.

”Denna till synes lilla åtgärd gav stor effekt och inspirerade även andra fabriker inom Nestlé-koncernen att gå över till det nya materialet”, säger Dan Fredriksson, rostmästare och förpackningsansvarig på Zoégas.

Zoégas använder nu en ännu tunnare krympfilm vid transportpackning av sina kaffeförpackningar. (Bild Zoégas)

Nu tar Zoégas nästa steg och minskar tjockleken på sin krympfilm med 25 procent (från 40 my till 30 my) vilket reducerar fabrikens årliga plastförbrukning med 7,25 ton.

”Vi ser kontinuerligt över hur vi kan förbättra våra processer och reducera mängden plast, som vi använder i produktionen. I det här fallet kunde vi utnyttja att det dök upp ett ytterligare förbättrat material på marknaden. Vi kunde dessutom dra lärdom från andra Nestlé-fabriker, som redan hade testat detta nya material med goda resultat”, berättar Dan Fredriksson.

Förutom positiva miljöeffekterna till följd av minskad plastförbrukning har den tunnare krympfilmen även inneburit andra förbättringar för Zoégas.

”Det tunnare materialet har även gett positiva sidoeffekter i fabriken, då våra operatörer numera hanterar 25 procent färre materialrullar, vilket är positivt från ett ergonomiskt perspektiv”, säger Dan Fredriksson.

Satsningen på mer hållbara förpackningsmaterial är ytterligare ett steg i Zoégas arbete mot noll miljöpåverkan i verksamheten och en viktig del av Nestlés globala mål – att nå netto noll utsläpp senast år 2050. Zoégas kafferosteri i Helsingborg drivs sedan 2017 av certifierad biogas och el från vindkraft.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!