Sulapacs biokompositmaterial används bland annat till kosmetikaförpackningar. Med den nya barriären öppnas nya möjligheter till förpackningar även för vattenbaserade kosmetikaprodukter. (Bild Sulapac/ Jennijoanna Photography)

Barriär ger nya möjligheter åt Sulapacs biokompositmaterial

18 maj, 2021ANNONS

Finska Sulapac lanserar en biobaserad barriärlösning, som gör att företagets kosmetikaförpackningar kan användas även till vattenbaserade produkter.

Finska start-up-företagets Sulapacs prisbelönade biokompositmaterial med samma namn består av träfiber och växtbaserade bindemedel. Sulapac definierar materialet som fritt från mikroplaster, vilket innebär att det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer.

I samarbete med företaget Quadpack, ledande producent av kosmetikaförpackningar, har man utvecklat ett flertal kosmetikaförpackningar baserade på Sulapac-materialet. Förpackningarna har dock varit begränsade i sina användningsområden, eftersom de inte haft barriärer, som kunnat användas till vattenbaserade kosmetikaprodukter.

Suvi Haimi är VD och medgrundare av Sulapac. (Bild Sulapac)

Men nu skriver Sulapac i ett pressmeddelande att barriären inte längre utgör något hinder, eftersom man utvecklat en ny patentsökt och biobaserad barriärlösning, som klarar även vattenbaserade kosmetikaprodukter och som – liksom själva Sulapac-materialet – bryts ner på naturlig väg utan att efterlämna några mikroplastpartiklar.

Den nya barriären öppnar för stora möjligheter för Sulapacs kosmetikaförpackningar, eftersom kosmetikamarknaden till cirka 90 procent består att vattenbaserade produkter.

”Jag är glad att vi lyckades skapa en hållbar barriär, som är lämplig för vattenbaserade produkter. Och vi är glada att tillsammans med Quadpack kunna erbjuda våra kunder en riktig spelväxlare!”, säger Suvi Haimi, VD och medgrundare av Sulapac.

Förutom den nya barriärlösningen har Sulapac också utvecklat ett nytt flexibelt material med stor slaghållfasthet, som är avsett för tunnväggiga kosmetikaburkar. I kombination med den nya Sulapac-barriären möjliggör detta förpackningar med både olje- och vattenbaserade kosmetikaprodukter

”Den nya barriären, som Sulapac utvecklat, gör att vi kan fortsätta erbjuda hållbara innovationer som möter och överträffar marknadens krav. Vi är glada att kunna erbjuda ett ständigt växande produktsortiment i Sulapac-material till alla kosmetikamärken, säger Pierre-Antoine Henry, kategorichef hos Quadpack.

N.B.:
I ett nära samarbete med Stora Enso används Sulapacs biokompositmaterial också till plastfria och helt nedbrytbara sugrör. Läs HÄR!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!