Fazers Moomin chokladdragéer blir det första livsmedlet som levereras i en förpackning tillverkad av det träfiberbaserade Paptic® Gavia-materialet. (Bild Fazer)

Första livsmedlet som packas i träbaserade Paptic-materialet

28 oktober, 2020

Moomin-chokladdragéer från Fazer blir det första livsmedel som förpackas i det träfiberbaserade finska Paptic® Gavia-materialet från företaget Paptic Oy. Påsarna med vita och röda chokladpastiller lanserades den 26 oktober i Finland i K-matbutikerna och i Fazers egna butiker.

Fazer skriver i ett pressmeddelande att traditionellt har chokladdragéerna förpackats i plastpåsar eller askar av kartong, men i enlighet med sin hållbarhetsstrategi letar Fazer hela tiden efter nya sätt att skapa en mer miljövänlig framtid och med hjälp av nya förpackningslösningar bidra till en mer hållbar framtid.

”Förpackningen skyddar produkten och minskar därmed onödigt svinn. Minskat matsvinn i sin tur är ett av de viktigaste sätten att minimera de negativa miljöeffekterna av matproduktion. Och med tanke på miljön är det viktigt att förpackningar sorteras rätt. För att underlätta sorteringen har vi i år infört tydliga återvinningsanvisningar på våra förpackningar”, säger Sari Sarin, direktör för hållbarhet på Fazer.

Fazer skriver att man har samarbetat med varumärket Moomin i tiotals år.

”Vi delar även samma värderingar, när det gäller hållbarhet och Moomin-chokladdragéerna lämpar sig bra i en förpackning av Paptic® Gavia. Därför var det ett naturligt val”, säger Sari Sarin.

Fazer har ensamrätt på användning av materialet i konfektyrförpackningar i Norden och Baltikum till utgången av 2021.

Paptic® Gavia är ett träbaserat material, där minst 80 procent av råvarorna kommer från förnybara material, till exempel från certifierade nordiska skogar. Dessutom kan en förpackning tillverkad av materialet återvinnas på nytt.

Det här är andra gången på kort tid som finska ”Mumin”-produkter förpackas i Paptic-materialet. För en tid sedan skrev vi om årets Mumin-muggar, som levereras i Paptics träfiberbaserade påsar (läs HÄR) och vi har tidigare också skrivit om själva Paptic-materialet (Läs HÄR och HÄR).

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!