Hamns- och godsområdet North Sea Port, där återvinningsanläggningen ska uppföras, är 60 kilometer långt och sträcker sig längs Nordsjökusten vid nederländska Vlissingen och når 32 kilometer inåt land till belgiska Gent. (Bild Peter Buteijn)

Joint venture storsatsar på kemisk återvinning av plast

27 oktober, 2021ANNONS

Finska Neste och belgiska Ravango ska bilda ett joint venture och bygga en stor industrianläggning för kemisk återvinning av plastavfall. Fabriken ska uppföras på hamn- och godsområdet North Sea Port som är beläget på Nordsjökusten vid nederländska Vlissingen.

De båda företagen skriver i ett pressmeddelande att anläggningen i Vlissingen ska bilda startpunkten för gemensamma globala kemiska återvinningsaktiviteter och att den kemiska återvinningstekniken vid den planerade fabriken ska bygga på en vidareutveckling av den termokemiska kondenseringsteknik, som utvecklats av USA-baserade återvinningsteknikföretaget Alterra Energy.

Med anläggningen vill Neste och Ravago demonstrera möjligheterna med och främja kommersialiseringen av kemisk återvinning av plastavfall.

Ravagos VD Theo Roussis. (Bild Ravago)

Företagen skriver att det strategiska partnerskapet kombinerar Ravagos expertis inom mekanisk beredning av plastavfall med Alterra Energys egenutvecklade teknologi och Nestes expertis inom bearbetning av kolväten.

Neste och Ravago siktar i första skedet på en återvinningsanläggning i Vlissingen, som får en årlig bearbetningskapacitet på cirka 55.000 ton blandat plastavfall. Joint venture-planerna är långt framskridna och väntar nu på sedvanligt godkännande från berörda myndigheter.

”Vi är verkligen glada över framstegen i vårt gemensamma projekt. Tillsammans med Neste har vi de nödvändiga ingredienserna för ett framgångsrikt recept och kan skapa skalbara lösningar som omvandlar avfallsströmmar till värdefulla slutprodukter”, säger Ravagos VD Theo Roussis.

Mercedes Alonso, Neste. (Bild Neste)

”Kemisk återvinning av plastavfall har nu under ett bra tag varit en lovande teknik för att påskynda skapandet av en cirkulär ekonomi . Nu är det dags att ta tekniken till nästa nivå och åstadkomma en industriell lösning. Genom att kombinera Ravagos och Nestes expertis har vi möjlighet att snabbt implementera tekniken för att starta produktion i kommersiell skala och omvandla plastavfall till värdefulla resurser. Vår ambition är tydlig: att vara en global ledare inom förnybara och cirkulära lösningar”, säger Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals på Neste.

Neste och Ravago skriver att det planerade samriskföretaget är ett logiskt resultat av det samarbete mellan företagen, som inleddes för några år sedan. År 2019 satte Neste och Ravago upp ett gemensamt mål att år 2030 ha en kapacitet att behandla och återvinna mer än 200.000 ton blandat plastavfall. Sedan dess har företagen utvärderat teknologier, undersökt råvarumarknaden samt byggt gemensamma affärsmodeller för att utveckla kemisk återvinningskapacitet.

År 2020 genomförde Neste framgångsrikt den första av flera industriella testkörningar med flytande plastavfall vid sitt oljeraffinaderi i Finland (Läs mer HÄR).

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!