Forskarteamet från LTH och Tetra Pak – Mathias Wallin, Johan Tryding och Sara Johansson– studerar tomografibilder av deformerad kartong. Bilden på skärmen visar sprickor i ett kartongtvärsnitt. (Bild LTH/Kennet Ruona)

LTH och Tetra Pak samarbetar för att få bättre förpackningar

18 januari, 2022ANNONS

Förpackningsgiganten Tetra Pak har ”krokat arm” med Lunds Tekniska Högskola (LTH) för att med hjälp av Lundaforskarnas datorsimuleringar få fram bättre livsmedelsförpackningar.

För Tetra Pak är det angeläget att ligga i framkant i utvecklingsracet mot allt bättre livsmedelsförpackningar, vilka inte bara ska vara säkrare utan också miljövänliga, kostnadseffektiva och återvinningsbara samt – inte minst – estetiskt tilltalande.

Johan Tryding är materialspecialist hos Tetra Pak och adjungerad professor vid LTH. (Bild Tetra Pak)

En nyckelperson i det samarbete, som nu sker mellan Tetra Pak och LTH, är Johan Tryding, som är utbildad i hållfasthetslära och som arbetat som material- och pappersspecialist på Tetra Pak sedan 2003. Han är dessutom även adjungerad professor vid LTH och har de senaste 15 åren fungerat som en ”kunskapsbro” mellan Tetra Pak och LTH.

”En förpackning ska skydda sitt innehåll och vara hälsosam, hel, tät, miljövänlig, kostnadseffektiv och estetisk. Genom att samverka med forskningen har vi på Tetra Pak större möjligheter att uppfylla de förpackningskraven”, säger Johan Tryding.

På LTH:s hemsida finns en artikel om det pågående datorsimuleringssamarbetet mellan LTH och Tetra Pak. Artikeln är skriven av Jessika Sellergren, som är kommunikationsansvarig för bland annat ämnesområdet Produktutveckling, m fl vid LTH.
Läs artikeln HÄR!

N.B.: Det pågående projektet med datorsimuleringar ingår i det femåriga strategiska samarbetsavtal som träffades mellan Lunds universitet och Tetra Pak hösten 2020. Läs mer HÄR!

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!