KUKA-roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine” är särskilt lämplig för förpackningshantering inom livsmedelssektorn, liksom snabba pick-and-place-roboten KR Delta. (Bild KUKA. Bilden är ett montage)

Specialoljor stärker KUKA:s ställning inom livsmedelshygien

15 februari, 2022ANNONS

Robot- och automationsföretaget KUKA lanserar nu sina robotar försedda med hygieniska smörjoljor, vilket gör robotarnas axlar smidigare och klarar livsmedelsindustrins hårda hygienkrav.

KUKA skriver i ett pressmeddelande att på robotar, som hanterar livsmedel, ställs särskilda och hårda krav. Smörjmedel till robotarnas axlar, etc. är ett typiskt område, där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA sina robotar med speciella hygieniska oljor (HO) som uppfyller dessa krav.

KUKA erbjuder robotar med hygieniska smörjoljor genom hela sitt sortiment. Robotarna har en speciell ljusgrå färg, som gör det enklare att se eventuell smuts och föroreningar. (Bild KUKA)

Möjligheten att få robotar som smörjs med den patenterade hygieniska oljan NSF H1 täcker in alla KUKA:s robotserier – allt från KR Agilus till KR Quantec PA. Även elektroniken är hygienanpassad, med ett speciellt kabelfett, som klarar oavsiktlig kontakt med födoämnen.

”Vi kan erbjuda HO-försedda robotar med lyftförmågor på allt från sex till 240 kilo. Vi har dem i alla våra robotfamiljer och kan täcka in alla livsmedelsbranschens processer”, säger Micael Amandusson, Channel Manager på KUKA Nordic.

Robotar med den hygieniska smörjoljan går att använda till en rad olika uppgifter inom livsmedelsindustrin utan att påverka på ett sätt som är skadligt för människor. Härigenom minskas risken för stora återkallningar av produkter, vilket alla livsmedelsproducenter bävar för, och absolut vill undvika. I KUKA:s sortiment finns robotar med de här speciella specifikationerna med räckvidder från 900 till 3.200 millimeter.

Micael Amandusson är Channel Manager på KUKA Nordic. (Bild KUKA)

Förpackningar står för över 40 procent av livsmedelsbranschens produktionskostnader. Speciellt när det gäller de stränga hygienföreskrifterna kan kunderna uppnå en ny och ekonomiskt förnuftig automatiseringsnivå – till exempel med den lilla roboten KR Agilus i versionen ”Hygienic Machine”. Detsamma gäller KR Delta i rostfritt stål, som nyligen har utökat KUKA-portföljen (Läs HÄR). KUKA vill fortsätta att utöka KR Delta-erbjudandet för snabba pick-and-place-uppgifter, särskilt inom förpackningssektorn.

Robotarna med HO-oljor är speciellt rustade för att klara livsmedelsindustrins högt ställda krav. De har korrosionsbeständiga ytskikt, klarar att bli tvättade med kemiska rengöringsmedel och har inga hörn eller vinklar som är svåra att rengöra.

”Robotarna med hygieniska oljor har dessutom en ljusgrå färg, som är speciellt vald för att man lätt ska kunna se smuts och föroreningar”, berättar Micael Amandusson.

About the author

Redaktör
jp.press@jppa.one

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!