Glassförpackningar är exempel på livsmedelsförpackningar i kartong som kan förses med skyddande dispersionsbarriärer, producerade av Stora Enso Forshaga. (Bild Stora Enso)

Stora Enso har påbörjat sin barriärtillverkning i Forshaga

18 juni, 2021ANNONS

Stora Enso meddelar att man nu har slutfört installationen av den nya produktionslinjen för dispersionsbarriärer i värmländska Forshaga och att produktionen nu är i gång.

Installationen är resultatet av företagets investering på 10 miljoner euro som tillkännagavs 2020 (Läs HÄR). Projektet slutfördes enligt tidsplanen och produktionen av nya produkter kommer att köras in under de kommande månaderna.

Dispersionstekniken möjliggör produktion av mer hållbara förpackningsmaterial genom användning av förnybara träfibrer. Barriärerna kan tillämpas för livsmedelsförpackningar och andra krävande användningsområden. Produkterna blir även enklare att hantera i återvinningsprocesser, har ett lägre koldioxidavtryck och kan komposteras industriellt.

”I strävan mot en cirkulär bioekonomi krävs nya sätt att skapa kartongförpackningar med ännu bättre egenskaper. Installationen av dispersionstekniken i Forshaga är ett viktigt steg i vår innovations- och hållbarhetsagenda. Genom att möjliggöra industriell produktion av miljövänliga förpackningsmaterial tillgodoser vi konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara och cirkulära förpackningar”, säger Hannu Kasurinen, chef för divisionen Packaging Materials hos Stora Enso.

Sedan förra året har anläggningen i Forshaga utvecklats till ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials, med uppdraget att producera och utveckla nya biobaserade material och produkter.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!