Vodkajätten Absolut Company börjar i november att testa en pappersflaska för Absolut Vodka. (Bild Absolut Company)

Vodkajätten hakar på trenden – börjar testa ”Absolut Paper”

7 september, 2020ANNONS

Alltfler aktörer följer nu danska Carlsbergs exempel och utvecklar flaskor tillverkade av fiber. Svenska vodkagiganten Absolut Company hakar på trenden och kommer i november i år att inleda ett konsumenttest i Sverige och Storbritannien med en vodkaflaska tillverkad av fiber.

I ett första skede kommer Absolut Company att sätta tvåtusen ”Absolut Paper”-flaskor på marknaden.

På musikfestivalen Way Out West i Göteborg i augusti i fjol visade Absolut Company för första gången upp en prototyp till en vodkaflaska tillverkad i papper (Läs HÄR). Nu har man alltså gått vidare med projektet och är redo att starta kommersiella tester mot konsumenter.

”På bara några månader har vi från ett koncept skapat en fysisk prototyp, som nu ska ut i ett kontrollerat konsumenttest”, säger Niclas Appelquist, innovationsdirektör för framtida förpackningar på Absolut Company, till websajten Environment + Energy Leader.

Den prototypflaska, som Absolut Company nu ska testa hos konsumenter, består till 57 procent av fiber och till 43 procent av återvunnen plast. Flaskan är helt återvinningsbar.

”Den återvunna plasten i flaskan utgör det enda barriärlagret för flaskan, vilket gör att flaskan enkelt kan återvinnas eftersom system för bearbetning av de två material, som ingår i flaskan, redan finns på plats”, uppger Absolut Company.

Flaskan ”Absolut Paper” ska i den första testomgången användas till produkterna Absolut Vodka och mousserande färdigdrinken Absolut Mixt. Den första testperioden i november är tänkt att följas upp med ett större test under våren 2021.

”När prototypen har testats framgångsrikt kommer vi att gå vidare till nästa utvecklingsfas och arbeta mot det ultimata målet, som är en helt biobaserad flaska. Vår hållbarhetsstrategi syftar till en helt cirkulär process och lanseringen av vår pappersprototyp är ett steg i rätt riktning mot det målet”, säger Niclas Appelquist till E + E Leader.

Absoluts fiberflaska utvecklas inom ramen för Paboco (Paper Bottle Company), som bildats av BillerudKorsnäs och flasktillverkningsspecialisten Alpla och som bland annat utvecklat bryggerijätten Carlsbergs uppmärksammade pappersflaska The Green Fiber Bottle. Andra samarbetspartners med Paboco är bland annat Coca-Cola och L’Oréal.

Mer om Paboco kan du läsa HÄR.

Relaterade artiklar

Hänger du med i förpackningsbranchen?
Få vårt nyhetsbrev GRATIS!
Registrera dig!